Blog

Az Intel Core processzorok generációi

2024.03.14 16:20
Az Intel Core processzorok generációi

A legtöbb – általunk is forgalmazott - laptop agya Intel Core processzor. Természetesen ezekre is érvényes, hogy a technológia fejlődésével egyre jobb teljesítményre képesek, egyre jobb felhasználói élményt garantálnak. De mit is jelentenek pontosan a generációk egy processzornál, és hogyan határozzák meg a teljesítményét?

 

Mi az a processzorgeneráció?

Az Intel processzorok generációi a processzortípus fejlesztési szakaszait jelölik. Minél magasabb a generációs szám, annál újabb a technológia, amit a processzorok használnak. A 8. generációnál volt egy nagy ugrás a fejlődésükben, amikor a teljesítmény és az energiahatékonyság látványosan megnövekedett, a későbbi generációknál pedig egyre jobb lett.

A Pentium, Celeron, Atom, Xeon, Core i3, i5, i7, i9 jelölések

Az Intel különböző neveket, különböző teljesítményszinteket rendel a processzoraihoz. Ezek az elnevezések, illetve számok a processzor teljesítményének mértékét jelölik egyazon generáción belül. Például egy laptopokra fejlesztett 6. generációs i3-as processzor általános pl. irodai használatra, az i5-ösök középszintű, míg az i7-es és i9-es processzorok a magasabb, intenzívebb számítási igényeket kielégítő felhasználásra – például tervezőprogramok futtatására - lettek kifejlesztve.

Ha jobban el szeretnénk mélyedni a témában, akkor láthatjuk, hogy a processzorok megnevezése mögött számsor és betűjelzés is szerepel (pl.: H, U, Y). Ezek szintén a processzor egy-egy tulajdonságára utalnak. A számsor első (és második) számjegye a generációt jelöli, a betűk pedig különféle funkcióra utalnak. Például: a H a komolyabb grafikus teljesítményt, az U alacsony feszültséget (energiatakarékosságot) jelöl és így tovább.

Nézzünk egy konkrét példát: Intel Core i7 8850H. Ez, ahogy a nevéből látjuk, magasabb számítási kapacitású, 8. generációs processzor nagy teljesítményű integrált videókártyával. Vagyis komolyabb feladatokat is (pl. grafikai tervezést, videóvágást) gördülékenyen képes elvégezni. (Ez a laptop ezzel a processzorral van szerelve.)

A generációk és a teljesítmény

Azonban érdemes résen lenni! Egy magasabb teljesítményszinttel jelölt processzor (pl. i7) nem feltétlenül erősebb, mint egy alacsonyabb szinttel jelölt (i3, i5) processzor, ha a generációkat is figyelembe vesszük. Egyszerű példával élve: egy 10. generációs i5-ös processzor erősebb, mint egy régebbi, 6. generációs i7-es. Vagy egy 11. generációs i3 processzor biztosan jobb teljesítményre képes, mint egy 8. generációnál régebbi i5 processzor.

A 8. és afeletti processzorok előnyei

A 8. generációtól kezdve az Intel Core processzorok jelentős fejlesztéseket kaptak, többek között:

  • Jobb teljesítmény: az új gyártástechnológia és architektúra javította a sebességet és az energiahatékonyságot.
  • Integrált grafika: a fejlettebb integrált grafikus processzorok (pl. Intel UHD Graphics, Intel Iris Graphics) lehetővé tették az egyszerűbb grafikai feladatok és a videó streaming javított kezelését.
  • Több mag és szál: a magok és szálak számának növekedése javította a multitasking (többfeladatos) működést és az olyan alkalmazások teljesítményét, amelyek ki tudják használni a több magot.

A használt laptopok és a generációk

Korábban már írtunk a használt, felújított prémiumkategóriás laptopok előnyeiről. Ha ilyen típusú eszköz vásárlását fontolgatod, gondold végig, milyen feladatokra szeretnéd használni a gépet. Például, ha egy 8. generáció vagy afeletti Intel i5 processzoros laptopot nézel ki, érdemes tudnod, hogy ez a típus jobb teljesítményt nyújt, mint a régebbi generációs i7 processzorok. Gyorsabb lesz, és az akkumulátor-üzemidő is jelentősen megnövekszik! Ezért, amikor használt, felújított laptopot választasz, érdemes végiggondolni, hogy a választott processzor generációja hogyan illeszkedik a felhasználói szükségleteidhez. Természetesen ebben segítünk neked!